ISTIKLAL MARSIMIZIN KABUL YIL DÖNÜMÜ ( 12 MART 1921)






ISTIKLAL MARSIMIZIN KABUL YIL DÖNÜMÜ ( 12 MART 1921) VE MEHMET AKIF ERSOY'U ANMA GÜNÜ



LÜTFEN GELECEGIN MEHMET AKIFLERINE HABERIMIZDEKI VIDEOLARI IZLETINIZ



Istiklal Marsimiz, yurdumuzun düsman isgaline ugradigi felaket günlerinde hazirlandi. Saldirgan düsmana karsi Anadolu’da tutusan heyecani koruyacak; vatan sevgisini ve inanci canli tutacak bir marsin hazirlanmasi düsüncesi, Genel Kurmay Baskani Ismet (Inönü) Pasa dan geldi. Ismet Inönü böyle bir marsin Fransiz ordusunda mevcut oldugunu ve bizim ordumuz için de faydali olacagini Milli Egitim Bakanligina iletti. Milli Egitim Bakanligi da bu düsünceyi benimseyip bir yarisma düzenledi. Begenilen güfte için 500 lira ödül verilecekti. Yarisma için 734 siir gönderildi. Bir kurulca bunlar titizlikle incelenip 6 tanesi ayrildi. Ama hiçbiri begenilmedi; mars olacak degerde bulunmadi.

O zaman Burdur Milletvekili olan Mehmet Akif’in para ödülünden rahatsizlik duydugu için yarismaya katilmadigi ögrenildi. Dönemin Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi sairin Meclis’teki sira arkadasi Balikesir Milletvekili Hasan Basri Bey’in yardimini istedi.



Hasan Basri Bey bundan sonrasini söyle anlatiyor:



‘‘Akif Bey’in yanimda oldugu bir zaman,elime bir kagit parçasi alarak,onun dikkatini çekecek bir tarzda yazmaya basladim.



- Ne yaziyorsun?



- Mars…Istiklal Marsi yaziyorum.



- Yahu sen ne adamsin? Seçilecek siire para ödülü verilecegini bilmiyor musun? içinde para olan bir ise nasil katiliyorsun?



- Yarisma kaldirildi? Seçilecek siire ne para verilecek, ne de her hangi bir ödül. Milli Egitim Bakani bana güvence verdi.



- Ya, o halde yazalim.



Iste böylece yazilmaya baslanan ve 48 saatte bitirilen Istiklal Marsi, imzasiz olarak Milli Egitim Bakanliginin seçici kuruluna sunuldu. Milli Egitim Bakani Hamdullah Suphi, daha önce seçilen 6 siirle birlikte yeni siiri Ordu Komutanlarina gönderdi. Onlardan, siirlerin askerlere okunmasini, begenilenleri siralamalarini istedi. Komutanlar, kisa sürede sonucu bildirdiler: Hepsi de Mehmet Akif’in siirini birinci siraya almisti. Bundan sonraki is, Istiklal Marsi’nin T.B.M.M’ne getirip kabul ettirmekti. Mars, ilkin Meclis’in 1 Mart 1921 günü yaptigi ikinci oturumunda ele alindi. Baskan Mustafa Kemal’in söz vermesi üzerine Hamdullah Suphi kürsüye gelerek, sik sik alkislarla kesilen siiri okudu ve son seçimin Meclis’e ait oldugunu söyledi. O gün oylama yapilmadi. Siirle ilgili konusmalar ve oylama, Meclis’in 12 Mart 1921 günü ögleden sonraki oturumunda yapildi. Bazi milletvekilleri, bir komisyon kurularak siirin yeniden incelenmesini, bazilari da hemen görülüp karara baglanmasini istediler. Uzunca tartismalardan sonra, siirin kabulü için verilen 6 önerge benimsendi ve Istiklal Marsi çogunlukla kabul edildi.



Siirin bestelenmesi için açilan ikinci yarismaya 24 besteci katildi. 1924 yilinda Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rifat Çagatay’in bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yilina kadar çalindiysa da 1930 da degistirilerek Cumhurbaskanligi orkestrasi sefi Osman Zeki Üngör’ün 1922 de hazirladigi bugünkü beste yürürlüge kondu. Marsin armonilenmesini Edgar Manas, bando düzenlemesini Ihsan Servet Künçer yapti.











“Yurdun birçok bölgesi isgal altindayken Türk milletinin bagimsizligi ve bütünlügü tehlikedeydi. Bu felaket günlerinde, Milli vatan sairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafindan, düsmana karsi kenetlenmis bagimsizlik andinin coskulu bir dille ifade edildigi Milli Marsimiz, mücadele azmini perçinlemis, cephelerde kosturan yigit Türk evlatlarina, cepheye mermi tasiyan kadinlarimiza cesaret ve güç vermistir”





Istiklâl Marsinin, yazilis dönemi, sözleri ve siir kalitesi bakimindan, dünya üzerindeki hiçbir milli marsla ölçülemeyecek kadar manali, zengin ve üstün, bir saheser oldugunu belirten Korkmaz, “özgürlügümüze ve bütünlügümüze prangalarin vurulmak istendigi günlerde Istiklal Marsi milletimize, cesaret, kuvvet ve metanet vermis, milletimizin ard arda zaferler kazanmasinda büyük etken olmustur. Istiklal Marsi düsmana karsi Anadolu’da tutusan heyecani korumus, karanlik günlerde zaferin kivilcimlarini yakmis, vatan sevgisini ve içimizdeki inanci canli tutmustur” .



Korkmaz; “Mehmet Akif Ersoy’un bagimsizlik inanci içinde söyledigi dua gibi; “Allah, bir daha bu millete bir Istiklal Marsi yazdirmasin!” Bu duygu ve düsüncelerle, "Benim milletime en kiymetli hediyemdir" diye tanimladigi Istiklal Marsi'nin yazari, vatan sairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bütün kahramanlari rahmet ve sükranla aniyoruz”







Geçtigimiz Yillarda ; Istiklal Marsimizin yazari merhum Mehmet Akif ERSOY'a bir vefa örnegi gösterildi.



Türkiyemizin seçkin gazeteci yazarlarindan Sayin Vehbi VAKKASOGLU'nun güzel anlatimiyla Akif ERSOY her yönüyle tanitimi yapildi.

Her Türk Evladinin ve bireylerin Mehmet Akif ERSOY'un anlatildigi konferans videolarini izlemelerini tavsiye ediyor.

Yaptiklari bu güzel ve anlamli etkinliklerinden dolayi basta; Ilçemiz Müftüsü Sayin Hüseyin Erdogan'i ve Müftügümüz çalisanlarini tebrik ediyoruz.



sizleri Güzel Ve Anlamli Izlenimlerimizle Basbasa Birakiyoruz.


TÜM GÖRÜNTÜLER EGITIMCI BÜLENT GÜVENIR TARAFINDAN ÇEKILMIS, DÜZENLEMELERI KENDISI TARAFINDAN YAPILARAK ,HER TÜRK'ÜN GÖNLÜNDE VATAN SEVGISININ NE ANLAMA GELDIGI BILINCININ KAZANDIRILMASI VE TARIHIMIZDE ÖNEMLI YERE SAHIP,BIR AHLAK VE KAREKTER ABIDESI MILLI SAIRIMIZ MERHUM MEHMET AKIF ERSOY'U YETISKIN VE GENÇ BEYINLERE HATIRLATMAK AMACIYLA HAZIRLANARAK IZLENIMINIZE TEKRAR SUNULMUSTUR.

SAYGILARIMLA

BÜLENT GÜVENIR
EGITIMCI




I. VIDEO




II. VIDEO





III. VIDEO



IV. VIDEO




V. VIDEO





VI. VIDEO










VII. VIDEO















Editör : Bulent
dislikasabasi.com