ÜÇ AYLARINIZ MÜBAREK OLSUN


ÜÇ AYLAR (Suhur-u Selase)

24 Haziran 2009 (Hicri 1 Recep 1430) Çarşamba üç aylar olarak bilinen eskilerin suhur-u selase dedikleri mübarek ayların başladığı gündür. “Üç Aylar” sonu ramazan ayı ile biten feyizli ve bereketli bir maneviyat mevsimidir. Bu aylar, kameri takvime gore Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar, rahmet dalgalarinin başladığı, manevi huzur ve sükunun kalplere doğduğu, ilahi rahmetin coştuğu aylardır.

Cenab–ı Hak, mekânlar içinde mukaddes mekânlar; zamanlar içinde de mukaddes zamanlar yaratmıştır. Zamanlar içinde yaratığı mukaddes zamanlardan birisi de Müslümanlarca "üç aylar" diye bilinen "Receb, Şaban ve Ramazan" aylarıdır. Asırlardan beri bütün Müslümanlar, pek feyizli, bereketli ve birbirinden sevap ve fazilet bakımından pek güzel ve bir nevi hasad mevsimi olan bu üç aylara erişmenin mânevî hazzını duymuşlar ve hatta birçok mu'min kardeslerimiz bu mubarek ayları oruçlu geçirmislerdir. Bu aylar müslümanlar tarafından derin bir saygı ve dinî heyecanla karşılanır. Diğer aylara nispetle daha çok ibadetle değerlendirilmeye çalışılır. Hemen her Müslüman bu ayların girişi ile bir hazırlık yapar. Geçmişini gözden geçirerek düzenli bir geleceğe kavuşmanın imkânlarını arar.Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Müslümanlarca "mübarek" yani bereketli aylar olarak görülmüş ve böyle isimlendirilmistir. Çunku sırf bu zaman dilimine girmekle kendiliğinden ulaşacagımız bir kazançtan ziyade ibadetlerle, iyi ve doğru davranışlarla elde edebileceğimiz bir sevap, çabayla hak edilecek bir bereket ve verimlilik vardir.

Bu aylar gerçekten mubarek aylardır. Çünkü Kurban Bayramı ve Mevlid Gecesi dışındaki mübarek gün ve geceler bu aylar içindedir. İnsanlik için bir hidayet kaynağı olduğunda şüphe olmayan Kur'an–i Kerîm bu aylardan biri olan Ramazan ayında inmiş, inmeğe başlamıştır. İslâm'ın beş temel ibadetinden biri olan oruç da bu aya tahsis edilmiştir. Bu aylarda meydana gelen dinî olaylar, bu aylara kutsiyet ve hususiyet kazandırmıştır. Hicrî–kamerî aylardan olan ve "üç aylar" diye isimlendirilen "Receb, Şaban ve Ramazan" aylarının dinimizde ayrı bir yeri vardır. Çunku Enes b. Mâlik'ten rivayete gore; Peygamber Efendimiz:

"Receb Allah Teâlâ'nın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır." buyurmuşlardır.

Hadis–i şerifte Recep ayı için: "ALLAH Teâlâ'nın ayı" denilmesi, bu ayın şerefine işaret içindir. Aslında bütün aylar, bütün yıllar, bütün zamanlar, bütün mekânlar, bütün varlıklar, bütün insanlar, cümle eşya her şey ALLAH Teâlâ'nındır. Ama her sey ALLAH Teâlâ'nın iken, "Receb ALLAH Teâlâ'nın ayıdır" demekten maksat ne? Burada maksat, "Receb ayında ALLAH Teâlâ Hazretleri, kullari çok afv–u mağfiret ediyor. Kullarını çok affettiği, tevbe eden kullarını çok bağışladığı bir aydır." demek oluyor.

Demek ki, Receb ayında tevbe edeceğiz, ALLAH Teâlâ'nın affını, mağfiretini isteyeceğiz. Şaban ayında Peygamber Efendimizin has ümmeti olmaya calışacağız. Ramazan ayında da ALLAH Teâlâ'nın lütfuna ermeye, ümmet olarak mukâfatları kazanmaya gayret edeceğiz. Yine Enes b. Mâlik'ten rivayete gore; Peygamberimiz, receb ayına girdiği zaman:

"Allahumme bârik lenâ fî recebe ve sa'bân ve bellignâ ramazan."("Ey Allah'im! Receb ve Şaban ayını bize mübarek kıl. Bizi Ramazana ulaştır.") diye dua ederlerdi.

Üç aylar, dinî duyguların yoğunluk kazandığı, merhamet, şefkat, yardımlaşma ve dayanışma hislerinin doruk noktaya ulaştığı, hayr ve iyiliklerin arttığı bir mevsimdir. İnsanların geçmişin muhasebesini yaparak geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılma fırsatı bulacakları bir dönemdir. Hatalardan ve günahlardan temizlenme, hayırlı ve yararlı işleri daha da fazlalaştırma zamanıdır.

Bu ayların diğer bir özelliği; yukarıda da işaret edildiği gibi, mu'minleri her çeşit kir, pas ve günahlardan uzaklaştıran, fazileti büyük, rahmeti bol, mağfireti geniş ve bereketi sınırsız olan dinimizdeki beş mübarek geceden dördünün bu aylar içinde olmasıdır. Bu beş geceden:

Birincisi: Mevlid Gecesi 'dir ki Rebiulevvel ayının 12. gecesidir. İslâm'ın Yuce Peygamberi, bütün beşeriyetin hidayet ve fazilet rehberi olan Hz. Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz dünyaya bu gece teşrif etmişlerdir.

Ikincisi: Receb ayının ilk cuma gecesine denk düşen Regâib Gecesi'dir. Bu gece, bir rivayete göre; Yüce Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Efendimiz Hazretleri'nin dünyaya teşriflerine vesile olan ve Peygamberlik nurunun Hz. Âmine'ye intikal ettiği bir gecedir. Regâib Kandili, Yuce Allah'in af ve mağfiretinin istendiği, umut, huzur ve ilâhî mujdelerle dolu bir gecedir. Yine bu gece, Mîrac, Berat ve bin aydan hayirli olan Kadir Gecesi'nin mujdecisidir.

Üçüncüsü: Receb ayının yirmi yedinci gecesi, Mîrac Gecesi'dir. Bu gece, âlemlerin rahmetcisi, mu'minlerin şefaatcisi o Yüce Peygamber'in "Mîrac mucizesinin" tahakkuk ettiği, Yaradan'ın cemâl–i bâkemâliyle müşerref olduğu, Cenab–i Zulcelâl Hazretleri'nden biz ummetlerinin affını dilediği bir gecedir.

Dördüncüsü: Şaban ayının on beşinci gecesi, Berat Gecesi'dir. Bu gece, Cenab–i Hakk'in, tevbe eden Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem ümmetinin günahlarını affederek, mağfiret beratlarını verdiği bir gecedir.

Beşincisi: Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi olan Kadir Gecesi'dir. Bu gecenin, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha faziletli olduğu, Allah Teâlâ tarafından haber verilmiştir.

Bu mübarek gecelerde Allah Resûlu, Cenab–i Hakk'tan bazı ihsanlara nail olmuştur. Bizler de onun hatirasini yad etmek için bu geceleri kutluyoruz ve umuyoruz ki Cenab–i Hak bu gecelerin şerefine, rahmetin sağanak sağanak yağdığı bu bereketli demlerde bizi ilâhî hayırlardan mahrum birakmaz.

Bu vesile ile tüm hemşerilerimizin ve İslam Aleminin mübarek "Üç Aylar" ' ını tebrik ediyoruz ve bu mübarek günlerde affı mağfirete uğrayan kullardan olmayı cenabı mevladan niyaz ederiz.

www.dislikasabasi.com
Ekibi


Editör : admin
dislikasabasi.com