ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINDAN ÖZEL AĞAÇLANDIRMAYA BÜYÜK DESTEK




Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Mühendisi Egemen İşcan Bey Dişli Belediye Başkanı öncülüğünde Belediye toplantı salonunda 2 Şubat 2010 salı günü saat14.00'de'' Özel ağaçlandırma'' ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Özel ağaçlandırma ile ilgili bilgiler veren Egemen İşcan Bey sorulan bir soru üzerine ''Bakanlığımız önümüzdeki yıllarda Dişli yaylasında, Özburun Kasabasında, Kemerkaya Kasabasında, Kutlu Köyünde ve Kale Köyünde ağaçlandırma çalışmalarına başlayacak.'' dedi.Özel ağaçlandırma ile Orman Mühendisinin verdiği bilgiler aşağıda açıklandığı gibidir.


ÖZEL AĞAÇLANDIRMANIN TANIMI

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından orman sınırları içindeki açıklıklarla, bozuk orman alanlarında, hazine arazilerinde, gerçek ve tüzel kişilein mülkiyet ve tasarrufu altındaki alanlardaki asli ve tali orman ürünü veren bitki türleri ile yapılan ağaçlandırmaya özel ağaçlandırma diyoruz.


SAHA BÜYÜKLÜKLERİ

Özel ağaçlandırmaya konu sahanın ;

a- Orman alanlarda en az 30 dekar

b- Hazine arazilerinde en az 20 dekar

c- Sahipli arazilerde en az 5 dekar büyüklüğünde olması gerekir.


ÖZEL AĞAÇLANDIRMA BAŞVURUSU

a- Devlet Ormanlarında;

Gerçek ve tüzel kişiler, özel ağaçlandırma yapmak istedikleri ormanlık alanın koordinatlarını belirten kroki ile birlikte ili, ilçesi, köyü ve mevkiini belirten dilekçeyi Çevre ve Orman Bakanlığının merkez veya taşra birimlerine başvurabilir.

b- Hazine Arazilerinde

Özel ağaçlandırma yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler sahanın koordinatlı haritası ile birlikte söz konusu sahanın yer ve mevkiini belirten dilekçe ile birlikte illerde valiliklere, ilçelerde kaymakamlıklara müracaat edebilirler.

c- Sahipli Arazilerde

Gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak özel ağaçlandırmalarda, arazi müracaatçıya ait ise sahanın çaplı krokisi, tapu senedi ve dilekçe ile en yakın orman idaresine başvurur.


ÖZEL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILABİLECEK TÜRLER

Kavak,sedir, çam, köknar, kayın, kızılağaç, meşe, vb. türler ile gelir getirici türlerden ceviz,kestane badem, antepfıstığı


HİBE VE KREDELENDİRME

Özel ağaçlandırma yapmak isteyen;

a- Köy tüzel kişiliklerine hibe verilmektedir.

b- Diğer gerçek ve tüzel kişilere,

c- Belediyelere,

d- Tarımsal kalkınma kooperatiflerine,

e- Köylere hizmet götürme birliklerine,

f- Şirketlere,

g- Vakıflara,

h- Derneklere kredi tahsisi yapılmaktadır.


KREDİ VERİLEN İŞ GRUPLARI

Özel ağaçlandırma kapsamında projede belirtilen;

a- arazi hazırlığı,

b- ekim veya dikim,

fidan veya tohum bedeli,

ahşap ihata kazığı ve dikenli tel,

e- üç yıllık bakımı tutarı kadar hibe yada kredi verilir.


KREDİNİN DÖNÜŞ ZAMANI

a- Asli orman ürünü veren ağaç ve ağççıklar ile yapılacak ağaçlandırmalar için verilen kredi; otuzuncu yılın ekim ayında bir defada geri alınır.

b- Hızlı gelişen türler ile odun dışı orman ürünüveren türler için verilen kredi ile özel fidanlık, özel imar ihya, özel enerji ormanları için verilen kredi onbeşinci yılın ekim ayında faiziyle birlikte bir defada geri alınır. (Yıllık faiz yüzde birbuçuktur.)



























Editör : Mustafa
dislikasabasi.com