O vahset devrinde kâinat ufkundan bir günes dogdu. Bu günes âhirzaman Peygamberi Hz. Muhammmed Aleyhissalâtü Vesselam idi. Tarihin seyrini, hayatin akisini degistiren bu essiz olay, dünyayi yerinden sarsan degisimlerin en büyügü idi.
Iste insanligin akil ve kalbinde dügümlenen "Necisin, nereden geliyorsun, nereye gidiyorsun?" sorularini, dügümlerini çözüp kâinatin Sahibini ilân ve ispat edecek bir zatin tesrifi sadece insanlarin ruh ve kalbinde degil, diger varliklarda, hattâ cansiz esyada bile yansimasini bulacakti.
Dogudan batiya bütün âlemin nurlara büründügü, Ilâhi degisimin tecelli ettigi o gece neler oldu neler?
Yahudi ileri gelenleri ve âlimleri kitaplarinda daha önce rastladiklari isaret ve müjdelerin açiga çiktigini gördüler. Kimsenin haberi olmadan en önce onlar bu müjdeyi verdiler.
O gece Yahudi âlimleri semâya bakip "Bu yildizin dogdugu gece Ahmed dogmustur" dediler.(1)
Bîr Yahudi Ileri geleni Mekke'de Peygamberimizin dogdugu gece, içlerinde Hisam ve Velid bin Mugire, Utbe bin Rabia gibi Kureys ileri gelenlerinin bulundugu bir toplantida,
- "Bu gece sizlerden birinin çocugu oldu mu?" diye sordu.
- "Bilmiyoruz" diye cevap verdiler.
Yahudi, "Vallahi sizin bu ihmalinizden igreniyorum! "Bakin, ey Kureys toplulugu, size ne söylüyorum, iyi dinleyin. Bu gece, bu ümmetin en son peygamberi Ahmed dogdu. Eger yanlisim varsa, Filistin'in kudsiyetini inkâr etmis olayim. Evet, onun iki küregi arasinda kirmizimtirak, üzerinde tüyler bulunan bir ben var" dedi.
Toplantida bulunanlar Yahudinin sözünden hayrete düstüler ve dagildilar. Her birisi evlerine döndügünde bu durumu ev halkina anlattilar. "Bu gece Abdülmuttalib'in oglu Abdullah'in bir oglu dogdu. Adini Muhammed koydular." haberini aldilar.
Ertesi gün Yahudiye vardilar:
"Bahsettigin çocugun bizim aramizda dünyaya geldigini duydun mu?" dediler.
Yahudi "Onun dogumu benim size haber verdigimden önce midir, sonra midir?" dedi.
Onlar, "Öncedir ve ismi Ahmed'dir" dediler. Yahudi, "Beni ona götürün" dedi.
Yahudi ile beraber kalkip Hz. Âmine'nin evine gittiler, içeri girdiler.
Pegamberimizi Yahudinin yanina çikardilar. Yahudi Peygamberimizin sirtindaki beni görünce, üzerine bayginlik geldi, fenalasti. Kendine gelip ayildigi sirada, "Ne oldu sana, yaziklar olsun" dediler. Yahudi, "Artik Israilogullarndan peygamberlik gitti. Ellerinden kitap da gitti. Artik Yahudi âlimlerinin kiymet ve itibarlari da kalmadi. Araplar peygamberleriyle kurtulusa ereceklerdir.
"Ey Kureys toplulugu, ferahladiniz mi? Vallahi size, dogudan batiya kadar ulasacak bir güç, kuvvet ve bir üstünlük verilecektir" dedi.(2)
Kâinatin Efendisini dünyaya getiren bahtiyar annenin henüz dünyaya gelmeden görüp gördükleri çok manaliydi..
Peygamber Efendimize hamileyken rüyasinda, "Sen, insanlarin en hayirlisina ve bu ümmetin efendisine hamile oldun. Onu dünyaya getirdigin zaman 'Her hasetçinin serrinden korumasi için bir ve tek olana siginirim' de, sonra ona Ahmed yahut Muhammed ismini ver."
Yine kendisinden çikan bir nurun aydinliginda bütün doguyu ve batiyi, Sam ve Busra saray ve çarsilarini, hattâ Busra'daki develerin uzanan boyunlarini gördügünü Abdülmüttalib'e anlatmisti.(3)
Ayni gece Hz. Âmine'nin yaninda bulunan Osman ibn Âs'in annesinin gördükleri de söyle:
"O gece evin içi nurla doldu, yildizlarin sanki üzerimize dökülecekmis gibi sarktiklarini gördük."
Evet bu ulvî ani dile getiren Mevlid'in yazari Süleyman Çelebi bütün bu hakikatleri su beytiyle siirlestirmistir:
"Hem Muhammed gelmesi oldu yakin
Çok alâmetler belürdi gelmedin"
Rabiülevvel ayinin 12. Pazartesi gecesi, yapilan hesaplamalara göre, Miladi takvime göre 20 Nisan'a denk gelen gece idi.
Dünyayi sereflendiren iki Cihan Serverinin üzerini o günün bir âdeti olarak bir çanakla kapattilar.
Araplara göre o zaman, gece dogan çocugun üzerine bir çanak koymak ve gündüz olmadan ona bakmamak âdetti. Fakat bir de baktilar ki. Peygamber Efendimizin üzerine konulan çanak yarilarak ikiye ayrilmis, Efendimiz gözlerini gökyüzüne dikmis, basparmagini emiyordu.(5)
Evet, bu isaret her türlü küfrün, zulmün, sirkin ve her türlü bâtil inanç ve âdetlerin parçalanip yok olmasi, imanin, nurun ve hidâyetin kâinati aydinlatmasi için gönderilmis bir Peygamber idi.
Ayni gece Kabe'de tapilmakta olan cansiz putlarin çogunun basasagi devrildigi görüldü.
Ayni gece Kisra sarayinin besik gibi sallanip on dört balkonunun parçalanip yerlere düstügü ögrenildi.
Sava'da mukaddes taninan gölün suyunun çekilip gittigi görüldü.
Bin senedir yakilan ve söndürülmeyen mecusi atesinin sönüverdigi müsahede edildi.
Bütün bunlar isaret ve alamettir ki, yeni dünyaya gelen zat atese tapmayi, puta tapmayi kaldirip, Fars saltanatini parçalayarak Allah'in izni olmadan kutsal taninan seylerin kutsalligini ortadan kaldiracaktir.(6)
Iste bu geceye Veladet-i Nebi gecesi diyor ve onun bütün kalbimizle, ruhumuzla her sene yeniden yâd edip kutluyoruz. Bütün kâinatla bu geceyi karsilayarak onun âleme tesrifine kiyam ediyoruz.
Getirdigi ebedi nura, açtigi saadet caddesine ve sünnet-i seniyyesine yeniden simsiki sarilmak ve Mevlid Kandilini vesile ederek ona yeniden biatimizi, bagliligimizi tazelemek ne yüce bir seref ve ne büyük bir saadettir.
Yüce Rabbim bizleri sevgili Resulünün sefaatine nail eylesin.
Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir.
Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..
Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.
Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz
gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com
email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.
Hz. Peygamberin (s.) adi anildiginda salavati serife okunmalidir Yüce Allah, Hz. Muhammed''in kendi katindaki degerinden dolayi ona salatü selam okudugunu mü''minlere bildirmistir: ''''Allah ve melekleri, peygambere salat ederler. Ey müminler! siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.'''' Allahuteala''nin, Resulullaha salat etmesi; onu övmesi ve rahmetidir. Meleklerin salati ise onun makaminin yücelmesi için Allah''a dua etmeleriir. Hz. Peygambere çok salat edenlerin ahirette ona yakin olacaklarini Resulullah söyle anlatmistir: ''''Kiyamet gününde bana en yakin olanlar (velayetimizi kazananlar) bana en çok salat edenlerdir. Gerçek cimrilerin, Hz. Peygamberin adi anildigi zaman salatü selam okumayanlar'''' oldugunu söyledi.
Yorumlayan :
AYSEL SISIK
Tarih : 16/02/2011 00:00:00
ÇAY/AFYON
10/07/2007Mesaj Bilgisi
111
Çaliskan Üye
Sen olmasaydin Habibim,alemleri yaratmazdimsirrinin mazhari olan Efendimiz Hazretleri için cenab-i Hak,Rasulüm Muhammad,biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.Enbiya107 buyurmustur.Bu gece, rahmet pinarinin cosup,müminlerin kalplerine saganak saganak aktigi gece olmustur insaallah...yeterki herzaman O ndan bahsedelim,O nu analim, O nu zikredip samimi bir gönül ile salat ve selam okumasini bilelim...Rabbim bütün müslümanlari peygamberimizin sefaatine nail eylesin insaallah...
Yorumlayan :
Hacer OKUMUS
Tarih : 16/02/2011 00:00:00
Disli'den
01/07/2007Mesaj Bilgisi
180
Basarili Üye
Hz. Muhammed (s.) tüm insanlik için gönderilmistir. Su ayet bunun delilidir: ''''Biz seni bütün insanlara ancak müjdeleyeci ve uyarici olarak gönderdik, fakat insanlarin çogu bunu bilmezler.'''' Belirli bir bölgeye ve kavme gönderilmek yerine tüm alemlere rahmet olarak lutfedilen Resulullah basta inanç konulari olmak üzere; ibadetlerde, ahlakta, egitimde, ticarette, hukuku uygulamada, yönetimde, savasta, barista, ailede, toplumda, kisaca hayatin her alaninda örnektir. Kur''an-i Kerim, Hz. Muhammed''in (s) müminler için örnek olma özelligini söyle dile getirir: ''''Andolsun, sizden Allah''i ve ahiret gününü umanlar ve Allah''i çokça zikredenler için Allah''in Resulünde güzel bir örnek vardir.''''
Yorumlayan :
MEHMET ERIS
Tarih : 16/02/2011 00:00:00
AFYON
06/12/2007Mesaj Bilgisi
177
Basarili Üye
Sevgililer sevgilisi güzel Peygamberim. Ne zaman biz senin yasantini örnek alacagiz. O zaman her sey daha güzel olacak. Herkes birbirini sevecek, komsumu incitirim diye dikkat edecek, akrabalarini ve hastalari sik sik ziyaret edecek, yoksullari gözetecek, çevresinde bir ihtiyaçli olsa hemen ihtiyaçlarini giderecek, tembel olmayacak, hiç ölmeyecek gibi dünya için, yarin ölecek gibi ahiret için çalisacak, ana ve babasi yaninda yaslanirsa onlara öf bile demeyecek, kimseye haksizlik ve zulüm yapmayacak, ilim çinde bile olsa gidip alacak, zamanin kiymetini iyi bilecek, zamanini lüzumsuz sekilde harcamayacak, ömrünü kumarhanelerde kumar oynayarak, meyhanelerde içki içerek geçirmeyecek. Faydali kitap, dergi ve gazeteler okuyarak geçirecek.
Yorumlayan :
Mehmet Alkan
Tarih : 16/02/2011 00:00:00
AFYONKARAHISAR BOLVADIN
25/04/2009Mesaj Bilgisi
94
Çaliskan Üye
Kainatin efendisi efendiler efendisi Peygamber efendimizin dogumu bütün islam alemine kutlu olsun... Kibristan herkese çok çok selamlar...
Yorumlayan :
Ömer Gedik
Tarih : 15/02/2011 00:00:00
23/05/2010Mesaj Bilgisi
412
Fanatik Üye
Basta bütün kasabamiz halkinin ve bütün islam aleminin kandilini Rabbim mübarek eylesin.huzuru ilahide cümlemizi peygamberimize komsu eylesin.
TÜM ISLAM ALEMININ VE DISLI KASABASI HALKININ MEVLIT KANDILINI EN IÇTEN DILEKLERIMLE KUTLAR HAYIRLARA VESILE OLMASINI DILERIM GECENIZ MUBEREK OLSUN ALLAH DUVALARINIZI SIMDIDEN KABUL ETSIN HATIP HÜLISI ÇETINKAYA VEMÜHEZIN KADIR ERYILMAZ HACALARIMIZ YILE BÜLBÜLLER GIBI SAHLAMISLAR ORDA OLMAK ISTERDIM ALLAH RAZI OLSUN HOCALARIMIZA VE BU RESIMLERI CEKIP BURAYA KOYAN INSANLARADA TESEKKÜR EDERIM SELAM VE DUGALARLA YAGCI OGLU MEHMET YURDUSEV ALMANYA FRANFURT
TÜM ISLAM ALEMININ VE DISLI KASABASI HALKININ MEVLÜT KANDILINI EN ICTEN DILEKLERIMIZLE KUTLAR HAYIRLARA VESILE OLMASINI DILERIZ.GECENIZ MÜBAREK OLSUN ALLAH DUALARINIZI SIMDIDEN KABUL ETSIN SELAM VE DUA ILE
CÜMLE ÜMMET-I MUHAMMEDIN SEVGILILER SEVGILISI PEYGAMBER EFENDIMIZ (S.A.V.)IN DOGUM GÜNÜ OLAN MEVLID KANDILINI KUTLAR,CENAB-I ALLAH CÜMLEMIZI O SEVGILILER SEVGILISININ SEFAATINE NAIL EYLESIN.
Bu gece kulun yalvaris ve yakarislarini Yüce Mevla''ya sunacagi ve O''nun sonsuz affindan, merhametinden, iyiliginden bol bol yararlanacagi umut, huzur ve müjde gecesidir. Kandiliniz mübarek olsun!