04 Mayıs 2024 Cumartesi
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(27/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 Mübarek Kadir Gecesini İdrak Ediyoruz (Video Eklendi)
Mübarek Kadir Gecesini İdrak Ediyoruz (Video Eklendi)








Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi İslam’da en kutsal ve faziletli gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an-ı Kerim de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardır. Bu surede yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:


“Doğrusu biz Kur’an'ı Kadir Gecesi'nde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” (Kadir, 1-5).

Kadir Suresi


Kur’an-ı Kerim’in doksan yedinci suresi olup beş ayet; otuz kelime ve yüz yirmi harften oluşur. Fasilasi “râ” harfidir. Ismini ilk ayetinde geçen “kadr” kelimesinden alan bu surenin Mekke’de mi, yoksa Medine’de mi indiği konusunda ihtilaf vardır.br>

Sure, insanlara Kur’an’ın değeri ve önemi hakkında bilgi vermektedir. Allah Teala, Hicr Suresinde “Bunu biz indirdik” buyurur. Yani Hz. Peygamber (s.a.v)’in arzusu ile değil bizim dilememiz sonucu indirilen apaçık bir kitaptır 0.


Kadr sözcüğü burada şu iki anlamda kullanılmış olabilir: Bunlardan biri, takdir anlamıdır. Allah bu gece takdirleri yani kaderleri uygulamak üzere meleklere emir verir. Bunu, Duhân Suresindeki şu ayet destekliyor: “O gece katımızdan her hikmetli emir sadır olur. “Diğer anlamı ise, azamet ve şereftir.

Bu husus, surenin “Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.” ayetinde ifade edilmektedir. Nasil daha hayırlı olmasın ki, Allah’ın insanlığa son mesajı bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Gece, değerini bu olaydan almaktadir. Ve bu geceyi anmak, insanlığa rahmet olarak Kur’an’ın inmeye başladığı bu geceyi ihya etmek Müslümanlara tavsiye edilmiştir.


Kadir gecesinin hangi gün olduğu konusunda birçok görüş ileri sürülmüştür. Ancak ümmetin büyük âlimlerinin çoğunluğunun görüşü, Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi olduğu şeklindedir.

O gece öyle bir gecedir ki Kur’an ayetleri Hz. Muhammed (s.a.v)’in kalbine inmeye başladığı gecedir.


İslam, hiç bir zaman dış görünüşü benimseyen, şekle önem veren şekilci bir din değildir. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini bugünkü anlasıldığı sekilde “Bir gecelik ibadetle bütün günahlardan arınılacak” görüşü ancak muttakiler, inanmış samimi Müslümanlar için geçerlidir. Ancak böyle insanlarin o gecedeki ibadetleri makbul olur, ve Kur’an’ın nazil olduğu o ilk manaya erişilebilir. Kadir gecesini hatırlayıp o geceyi imanla ve sevabını umarak geçirmek İslam’ın sağlam ve bir bütün olan terbiye metodunun bir yanının oluşturmaktadır.


Surenin anlami söyledir: “Biz o (Kur’an)’i Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne oldugunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan hayirlidir. Melekler ve Ruh, o gece Rablerinin izniyle (o yil takdir edilmis olan) her is için iner de iner. Esenliktir o, tâ tan yeri agarincaya kadar”.

Hz. Aise (r.ah) söyle anlatiyor: “Ey Allah’in Resulü! Kadir gecesine rastlarsam nasil dua edeyim? diye sordum. Resulüllah (s.a.v):


“Allahümme inneke afüvvün tühibbü’l-afve fa’fu annî (Allah’im sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet)” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).




Unutmayalim ki; özellikle bu gecede Tevvab olan Allah tövbelerimizi kabul edecektir. Bizlere bir ikram olarak sunulan bu kutsal Kadir gecesinde dualarimizdan insanligin huzuru, sevgi ve kardesligin saglanmasi ve devami için bizlere daha fazla güç, iman vermesi için yakaralim. Yalniz kendi sevdigimiz insanlarin degil, bütün insanlarin sevgiye layik oldugunu animsayarak sevgide saglam ve cömert bir ruha sahip olmak için de yardim dileyelim. Rahman ve Rahim Allah’in adıyla, hepimize hayirli kandiller diliyoruz.









































Son Güncelleme :  27/09/2008 Saat 13:38:31 Bu Haber  4725 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Mustafa OKUMUŞ

mustafaokumus2@hotmail.com

Sitemizde 2069 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : ahmet uyan      Tarih : 28/09/2008 00:00:00
   
istanbul
18/08/2008
Mesaj Bilgisi
56

Aktif Üye
 
tum islam aleminin kadir gecesihayırlara vesile olmasını cenabı allah tan nıyaz ederım

     
     
 Yorumlayan : turan susan      Tarih : 27/09/2008 00:00:00
   
Tekirdağ/Çorlu
24/12/2005
Mesaj Bilgisi
842

Fanatik Üye
 
KASABA HALKI VE TÜM İSLAM ALEMİNİN MÜBAREK KADİR GECESİNİ KUTLAR YAPTIĞINIZ HAYIR VE HASENATIN BOL SEVABI İLE ÖDÜLLENDİRİLMESİNİ NİYAZ EDER, KADİR GECENİZ MÜBAREK VE HAYIRLI OLSUN.

     
     
 Yorumlayan : Abdullah ORHAN      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
HAKKARİ/Yüksekova
19/12/2005
Mesaj Bilgisi
38

Yeni Üye
 
tüm islam alemin kadir gece mübark olsun

     
     
 Yorumlayan : Metin Ağılönü      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
ESK.
25/08/2008
Mesaj Bilgisi
105

Çalışkan Üye
 
Tüm müslüman aleminin kadir gecesini kutlar,hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak''tan dilerim.

     
     
 Yorumlayan : İbo s..........      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
ESK.
25/08/2008
Mesaj Bilgisi
105

Çalışkan Üye
 
tüm islam alemının kadır gecesı mübarek olsun allah bu geceyı hakıyla yasamayı cumlemize nasıp etsın ve daha nıce ramazanlara ve kandıllere erıstırsın insallah .. (((devletımıze mılletımıze bırlık beraberlık versın ve de bu ülkeyı bölmek isteyenlere de fırsat vermesın allah tum sehıtlerımıze de rahmet eylesın))) amin

     
     
 Yorumlayan : tahayasin sapmaz      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
bözüyük/bilecik
07/01/2007
Mesaj Bilgisi
33

Yeni Üye
 
tüm türk müslüman aleminin kandilini kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim

     
     
 Yorumlayan : ümit öztoprak      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
Gölbaşı/ANKARA
27/06/2005
Mesaj Bilgisi
404

Fanatik Üye
 
Bin aydan daha hayırlı bu mübarek gecenin tüm Dişli halkına ve tüm islam alemine hayırlı olmasını ALLAH (c.c.) dilerim kandiliniz mübarek olsun.

     
     
 Yorumlayan : kübra olas      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   

06/11/2007
Mesaj Bilgisi
87

Çalışkan Üye
 
herkesin kadir gecesi mübarek olsun hayirlara vesile olmasini dilerim

     
     
 Yorumlayan : bekir okumus      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
Belcika
02/06/2005
Mesaj Bilgisi
610

Fanatik Üye
 
tum islma aleminin kadir gecesini kutlar hayirlara vesile olmasini niyaz ederim

     
     
 Yorumlayan : sabri punar      Tarih : 26/09/2008 00:00:00
   
Eskişehir
17/01/2008
Mesaj Bilgisi
64

Aktif Üye
 
tüm islamaleminin kadir geçesinikutlar hayırlara vesile olmasınıdilerim punar ailesi terzi sabri

     
Toplam 2 sayfada 12>

Habere Yapılmış Toplam 20 Yorum Bulunmakta