03 Mayıs 2024 Cuma
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(27/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 Cips mi, yoksa Zehir mi Yiyoruz?Büyük ve Küçüklerin Dikkatine !...
Cips mi, yoksa Zehir mi Yiyoruz?Büyük ve Küçüklerin Dikkatine !...


VATANIMIZIN SAĞLIKLI GELECEĞİNİ ŞİMDİDEN ÖZENLE HAZIRLAYALIM

Çocukların vazgeçilmezi, büyüklerin eğlencesi. Cips yemek yağ içmekten farksız diyen uzmanların uyarısını okuyunca ağzınız açık kalacak.



Özlem Kamer'in Haberi

Cips yemek yağ içmekten farksız diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor.





Baharatlısı, peynirlisi, bifteklisi, ketçaplısı ve daha birçok çeşidi ile büyük küçük herkesi tavlıyor. Her damak tadına uygun bir çeşidi bulunuyor, yedikçe yemek isteniyor. Böyle çok sevilen bir ürünü vücudumuz ise, hiç hem de hiç sevmiyor. Kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere, kısırlıktan parkinsona birçok hastalığa sebep oluyor. Cipsin sağlıksız ürünlerin başında geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Cemal Aytaç Ak, yağ ve tuz oranı göz önüne alındığında cipslerin tehlikeli yiyecekler kategorisine girdiğini söyledi.

Pakete 'öldürür' yazılmalı

Cipsin içinde, akrilamidin bulunduğunu kaydeden Ak, "Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olduğu düşünülen bir maddedir. Nitekim birçok tüketici derneği cips paketlerinin üzerine sigarada olduğu gibi 'Cips öldürür' ibaresinin yazılmasını savunmaktadır" diye konuştu.

Yılda 70 bin ton tüketiliyor

* Ülkemizde 2007'de 70 bin tonluk cips tüketimi gerçekleşti.

* Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.

* Türkiye'de satılan çerezlerin yüzde 25'i süpermarketlerde satılıyor.

* Sektörde 11 tane uluslararası marka bulunuyor. Bu markaların yanı sıra yerel markalarda var.

* Dünyada her yıl 36 milyar paket patates cipsi satılıyor.

* Türkiye'de cipse ayrılan para 700 milyon dolar.

Aklınızda bulunsun

* Cips paketlerine basılan azot gazı sağlığa zararlı mıdır?

Gıda Güvenliği Derneği (GGD): Hayır, değildir. Azot gazı kullanılmasının amacı mikroorganizma üremesini engellemektir.

Azot gazı 24-48 saat içerisinde ürün içinde kendiliğinden ortadan kalkar.

* Cips paketlerinin bazısının üzerinde domatesli, bazısının üzerinde ise domates aromalı yazıyor. İkisinin arasındaki fark nedir?

GGD: Cips ambalajının üzerinde domatesli, peynirli ya da fıstıklı çerez yazıyorsa, içeriğinde mutlaka domates, peynir ya da fıstık olmalıdır. Aromalı cipslerde ise gıda maddelerinin doğal hali ürün içinde bulunmaz.

Anneden bebeğe geçiyor

Cipsin, patates ve mısırın yüksek oranda yağ çekerek kızartma işleminden geçmesiyle hazırlandığını ifade eden Cemal Aytaç Ak, cipslerin; hacmi küçük ve kalorisi yüksek, oldukça sağlıksız ürünlerin başında geldiğini kaydetti.

Obeziteye neden oluyor

İçeriğinde bazı ülkelerde yasaklanan trans yağların bulunduğunu da vurgulayan Cemal Aytaç Ak, cipsin içindeki trans yağların zararlarını şöyle anlattı: "Bu yağlar obezite, diyabet, koroner kalp hastalığına neden olmakta. Trans yağların ayrıca kanser, kısırlık, karaciğer fonksiyon bozukluğu, alzheimer ve parkinson gibi hastalıklara sebep olduğuyla ilgili birçok araştırma mevcut. Bu yağları çok tüketen emziren kadınların sütüne geçtiği de kanıtlanmıştır. Trans yağlar, iyi kolestrol seviyesini düşürürken kötü kolestrol seviyesini de tırmandırmaktadır. Ayrıca kandaki yağ oranını da yükseltmektir." -

Takvim Gazetesi'nden Alınmıştır



Son Güncelleme :  27/10/2008 Saat 23:26:06 Bu Haber  4414 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Mustafa OKUMUŞ

mustafaokumus2@hotmail.com

Sitemizde 2069 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : MEHMET ERİŞ      Tarih : 28/10/2008 00:00:00
   
AFYON
06/12/2007
Mesaj Bilgisi
177

Başarılı Üye
 
Çocukların sağlıklı olabilmeleri için: Dengeli beslenmeleri sağlanmalı,özellikle kahvaltı yaptırmadan okula göndermemelidir. Çocuklar yeterli uykuyu uyumalıdır. Gece yarısına kadar anasıyla televizyon dizileri seyrederse hem uykusuz kalır, hem de derslerinde başarılı olamaz. Çocuklara küçükten temizlik alışkanlığı kazandırmalı, haftada en az bir kere banyo aldırılmalı, tırnaklarını uzadıkça kesme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocukların eline biraz para geçince reklamların etkisiyle doğru bakkala giderek hiçde sağlığa faydası olmayan yiyecek ve içiecek alıyorlar.(cips, kola gibi) Çocukların beden gelişimi için internet kafeler yerine spor yapmaları sağlanmalıdır. Çocukların yanında sigara içerek kötü örnek olunmamalıdır.

     
     
 Yorumlayan : mustafa okumuş      Tarih : 28/10/2008 00:00:00
   
Dişli Kasabası
19/07/2005
Mesaj Bilgisi
497

V.I.P. Üye
 
İLKÖĞRETİM DÖNEMİ ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME Gelişme çağında mutlaka alınması gereken süt, et, yumurta ve tavuk gibi besinler ve yararları üzerinde durulmalıdır. Kemiklerin dişlerin ve kasların gelişimi için yaşına ve ağırlığına göre ideal boy uzunluğuna sahip olabilmesi için 2- 3 su bardağı süt veya yoğurt, bir kiprit kutusu büyüklüğünde peynir. Beyin gelişimi, hastalıklara karşı dirençli olması için 2-3 köfte büyüklüğünde et (tavuk, balık veya hindi) haftada 3-4 kez yumurta haftada 3-4 kez bir porsiyon kuru baklagil. Hastalıklara karşı daha güçlü olması, gözlerinin, dişlerinin, cildinin sağlığı ve kabız olmamaları için beş porsiyon taze sebze ve meyve. Enerji sağlaması, sinir sisteminin güçlenmesiiçin 4-6 dilim ekmek,1 porsiyon pilav

     
     
 Yorumlayan : Hacer OKUMUŞ      Tarih : 28/10/2008 00:00:00
   
Dişli'den
01/07/2007
Mesaj Bilgisi
180

Başarılı Üye
 
Sağlık dilinde dört beyaz zehir denilen şu dört şeyi ilaç alırcasına az yemeli: UN, ŞEKER; YAĞ ve TUZ. Bunları çok yemek, yaşlandıkça çeşitli hastalıklara neden olur. Ömrü de kısaltır. Şeker içeren meyveleri bol yemek zarar vermez. Sıcak zamanlarda çok terleyenler, o sıralarda terlemekle vücuttan eksilen tuzu tamamlamak için,fazla tuz yiyebilirler: Bu dört besini azaltmak için : Günümüzde hele kadınların kabul günlerinde yaygın olan pasta, börek ve kek gibi şeylere son verip, yerlerini meyve ile doldurmalı. Makarna ve mantı gibi hamur yemeklerini az yemeli. Baklava ve kadayıf gibi diğer suni(yapma) tatlıların yerine bol meyve yemelidir. Zaten bunlar ekonomik de olmaz. Bir kilo baklava parasına on kilo elma alınabilir Margarin yağ yeme

     
     
 Yorumlayan : mustafa okumuş      Tarih : 28/10/2008 00:00:00
   
Dişli Kasabası
19/07/2005
Mesaj Bilgisi
497

V.I.P. Üye
 
Sağlıklı yaşamak için hazır yiyecekler tercih edilmemelidir. cips yerine patatesin kendisini taza olarak yemeliyiz. Çocuklarda kola içme alışkanlığı maalesef oldukça fazla. Kolanın her çeşidi zararlıdır. Sabah kahvaltısında süt, doğal kekik, ada çayı, kuşburnu gibi çaylar içlmelidir. En sağlıklı leziz ekmek: Doğal gübre ile ekilen buğday karışımı ile yapılan kepekli unla , ekşi hamur mayasıyla yoğrulup mahalle fırınında pişirilen katkısız ekmektir. Eskiler ağzının tadını biliyordu. Et olarak koyun eti yiyordu. Koyun etinin hazmı kolaydır. Safra akışını düzenler. Bundan dolayı koyun eti çok faydalıdır. Eskiden manda yoğurdu ve kaymağı için beslenir. o kaymağın ve yoğurdun tadına doyum olmazdı. Eskiden fenni yumurta nedir bilinmezdi.

     

Habere Yapılmış Toplam 4 Yorum Bulunmakta