19 Nisan 2024 Cuma
Ana Sayfa Forum Sohbet Hesabınız Haberler Not Defteri İstatistikler İletişim

MENÜ
Kasabamız

 Son Haberler(17/04)

Dislikasabasi.com
Üyelere Özel

 Site Not Defteri

Faydalı Bölümler
Yardımcı Linkler


Gazete Sayfa Linkleri
 BİR BERBERİN HAYAT MÜCADELESİ
BİR  BERBERİN HAYAT MÜCADELESİ


1945 Senesinde köylünün ayağına çarık ve yamalı pantolon giydiği zamanda iki gözlü, kerpiç duvarlı, toprak damlı evde zemheri soğuğunda bubamın üçüncü oğlu olarak doğmuşum.

Bubama köyde Gonya'lilarin Deli Emin derlerdi. Benim çocukluğumda Dişli muhtarlıkla yönetiliyordu. Aşağı mahalle ve Yukarı Mahalle olmak üzere köyde iki mahalle vardı. Köy muhtarı Akın Çavuş'un bubası Akkaş Amcaydı. Muhtar odası Yukarı Mahalle'de Hacının köşedeydi. Bi kere bizim öküzler başkasının tarlasına girmiş bekçiler öküzleri muhtar odasının ahırına kapatmışlar, bubam ile ikimiz muhtarlığı gittik Akkaş Amca babama bi cigara verdi bubamla içtiler. Gerçi bubam pek cigara içmezdi emme muhtarı kırmamak için yaktı. Öküzleri kurtarmak için muhtarlığı ceza parası ödememiz gerekiyordu, bubamın cebinde beş kuruş yoktu. Bubam muhtara "öküzlerimi bana teslim et perşembe günü Bolovadin bazarına Bozuk yolundan eşekle biber satmaya gitcen o zaman parayı veren " dedi. Muhtar babamın arkadaşıydı tamam Emin hayvanları götür" dedi

İLKOKUL HAYATIM


Yedi yaşında bubam elimden tuttu eski mektebe götürdü Baş muallim Ata Hocanın babası Süleyman Guvenir, muallimim Rıfat Hocanın babası Şevki Gümüş idi. Bubam beni öğretmene teslim ederken " eti senin kemiği benim sana saygısızlık yaparsa gözünün yaşına bakma" dedi. O zaman siyah önlük giyerdik, hiç kimsenin çantası yoktu. Anam defter ve kitaplarını koy diye eliyle torba dikiverdi. Birinci sınıfta dikilen önlüğü beş sene giydim. Anam eskiyen yerleri yamardı .

BERBER ÇIRAKLIĞIM


İlk mektebin beşinci sınıfında bubam beni berber Mustafa'ya çırak verdi. Berber çırağı iken ustanın hayvanlarına her gün bi çuval bi heybe ot yolup getiriyor, bazen çocuklarını avutuyor, bazen de küsbesini kıyıyordum. Beşinci sınıfta okula tam devam edemediğim için sınıfta kaldım. Beş senede berber çıraklığı yaptım berberliği öğrendim.

BERBERLİK HAYATIM


Berberliğe başladığım sene Yukarı Maçakli, ve Akkoyun köyüne, ikinci senede Kale ve Göynük köyüne berber durdum. Köylere elimde edevat çantasıyla yayan olarak giderdim. Edevat çantasında peştemal, havlu, sabun, fırça, ustura, makas makine ve leğen bulunurdu ağırlığı 5 kiloydu. Kale köyüne yayan yayla yolundan iki saatte varıydım. Bizim köyün yaylasında geçerken çobanlari da bedava traş ediveriydim.

O ZAMANLAR KÖYLERİN DURUMU


O devirde köylü çok fakird, köyde hiç traktör yoktu. Çiftçiler öküzlerle ve karasabanla çift sürerdi. Piyasada fazla para dolaşmazdı. Köylüler en çok candırmadan ve vergi memurlarından korkardı. Karakola düştü günde bir araba dayak atarlardı. Vergi memuru Bozuk yolundan elinde çantasıyla atınan Köye geldiğinde köylüler oturuyorsa hemen ayağa kalkardi. erberler köylüyü traş ettiğinde her seferinde para almazdı. Senede bi kere harman kalkınca ağustos ayının on beşinden sonra büyükler bir demir buğday (16 kilo) çocuklar bi şinik ( 8 kilo) civarında kişi başı buğday toplardık buna hak derlerdi.

O kara günlerde sadece berberler hak toplamazdı. Cami hocaları maaşlı değildi. Hocalar, sığır çobanlari, hergele çobanlari ve nalbantlar da bi senelik emeğinin karşılığını eşekle harman kalkınca köylüden toplardı. Bazıları da ben köyden İzmir'e çalışm8aya gittim beş altı kere traş ettin hak mı olur diye vermezlerdi. Hocalara da bazılari ben senin arkanda hiç namaz kilmadım ne haki vereceğim derdi.

KÖYLERDE BERBERLİK


Berberlik yaptığım köyde odalalarda dört - beş gün kalırdım O zamanlar sandalye falan yoktu. Köylü traş olacağı zaman ya caminin avlusunda bulunan taşa oturur ya da yere oturur traş olurdu. Köyün birinde ramazan ayında delikanlı birisini traş ederken kulağına eğilip "akşam oruç açacağım biraz hamirsiz getirsen" dedim. Anasına istemeye gittiğinde anası vermek istemedi, "Köyünden ekmeğini getireydi" dedi Ama delikanlı zorla aldı getirdi. "Ben anagın söylediklerini duydum ekmeği almadım. O akşam suyunan orucumu açtım.

Bu durumu muhtara anlattım. Muhtar bi liste hazırladı bekçiye verdi"herkes ramazan çıkasıya sırayla berbere yemek getirecek" dedi köylü sırayla yemek getirmeye başladı. Yemek dediysek un çorbası, bulgur pilavı yanında soğan. Buna da şükür.

ASKERLİK VE ASKERDEN SONRA


1965 Yılında askerliğimi acemi birliğini Kütahya'da usta birliğini İstanbul'da yaptım. O zaman askerlik 2 seneydi. Hatta radyodan iki sene ayrılık çok yarım diye türkü söylenirdi.

Askerlikten sonra Libya'daki Fizan şehrine gittim berber dükkanı açtım Saç - sakalı 2 Dinara traş ediyordum. Libya'da 3,5 sene kaldım. 1968 yılında Yağcı Amed'in gızı Noriye ile yuva kurdum. Selvinaz, Hatice, Hava, Ayşe, Fırtına, Emin, Ahmet, Mustafa ve İbrahim olmak üzere 4 kız - 5 oğlan dokuz çocuğumuz oldu. Libya'dan geldikten sonra Dişli'de arsa alıp ev yaptım. Berber dükkanı açtım artık müşterileri hak ile değil para ile traş etmeye başladım.

SUUDİ ARABISTANA GİDİŞ


1978 Yılında ailemi ve çocuklarımi Köye bırakarak Suudi Arabistan'a gittim orada berber dükkanı açtım. 7 sene berberlik yaptım. Senede bir kere Köye izine geliyordum.Arapcayi su gibi öğrendim. 5 kere Hac vazifemi eda ettim, defalarca umre yaptım. Hac döneminde bizim köylüler Mekke'ye geldiklerinde onları buluyor yardımcı oluyordum onları görünce Köye gitmiş gelmiş gibi seviniyordum.

VATANAMA DÖNÜŞ


7 Sene sonra vatanıma, doğduğum topraklara temelli döndüm berberliği bıraktım dükkan açtım önce inci boncuk sattım sonra bakkal dükkanına çevirdim. Sigortadan emekli oldum iş yerini kapattım. Artık yaşım 80'e merdiven dayadı, saçım sakalım ağardı, eşim kısmi felç geçirdi Bana bundan dört ay önce Afyon kırmızı Hastane'de kalbim yavaş çalıştığı için pil taktılar. Namazımı beş vakit camide kılıp orucumu tutuyorum. Rabbimin bize verdiği nimetlere şükrediyorum.

Arkadaşlarımdan bir çoğu ahiret alemine göçtü. Yunus Emre'nin dediği gibi; Biz dünyadan gider olduk kalanlara selam olsun, Bizim için hayır dua edenlere selam olsun...



Son Güncelleme :  07/05/2021 Saat 19:47:16 Bu Haber  2964 Kez Okundu



Kasabamızdan bildiriyor
 
Mustafa OKUMUŞ

mustafaokumus2@hotmail.com

Sitemizde 2066 adet haberi bulunmaktadır.




Yazdırılabilir Sayfa   

Sitemizde yayınlanan haberlerin ve fotoğrafların kullanım hakkı www.dislikasabasi.com 'a aittir. Herhangi bir şekilde haber içeriği ve fotoğrafları izin alınmaksınız kullanılamaz..

Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız.

Anonim kullanıcı yorum yazamaz, lütfen kayıt olun


Yorum Bölümünden bundan sonra Yorum yapan üyemize ait bilgiler ve avatar resmi görülebilecektir. Avatar resminizi sitemizde yer alan resimlerden seçebileceğiniz gibi farklı bir resim ile değiştirmek istiyorsanız ; özel mesaj bölümünden admine mesaj göndererek veya üyelikte yer alan email adresinden webmaster@dislikasabasi.com email adresine resmin internet adresini veya resmi gönderebilirsiniz.

     
 Yorumlayan : Abdil TEKEŞ      Tarih : 01/06/2021 11:53:17
   

30/10/2005
Mesaj Bilgisi
2076

Fanatik Üye
 
Değerli büyüğüm ve hacı arkadaşım Mustafa OLAŞ abiye Rabbim sağlık, sıhhat, afiyet ve uzun ömürler versin inşallah.

     
     
 Yorumlayan : Saban Olas      Tarih : 11/05/2021 07:49:20
   

20/03/2008
Mesaj Bilgisi
136

Tecrübeli Üye
 
Allah Saglıklı Hayırlı Ömür Versin

     
     
 Yorumlayan : Saban Olas      Tarih : 11/05/2021 07:46:18
   

20/03/2008
Mesaj Bilgisi
136

Tecrübeli Üye
 
Bu Adam Benim Emmim

     
     
 Yorumlayan : Salih EROĞLU      Tarih : 10/05/2021 14:36:01
   
TINAZTEPE BELEDİYESİ
11/03/2013
Mesaj Bilgisi
1799

Fanatik Üye
 
RABBİM MUSTAFA ABİYE SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER VERSİN, HAYATI MÜCADELELERLE GEÇMİŞ ÖRNEK ALINACAK AİLE YAŞAMI ESKİ SİNEMA SERYOSU GİBİ, YANİ SENERYOSU HAZIR SİNAMAYAÇEVRİLECEK DURUMDA YENİ NESİLLERE OKUTURULMASI, GÖSTERİLMESİ GEREKEN YAŞAM MÜCADELESİ

     
     
 Yorumlayan : Salih EROĞLU      Tarih : 10/05/2021 14:36:01
   
TINAZTEPE BELEDİYESİ
11/03/2013
Mesaj Bilgisi
1799

Fanatik Üye
 
RABBİM MUSTAFA ABİYE SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER VERSİN, HAYATI MÜCADELELERLE GEÇMİŞ ÖRNEK ALINACAK AİLE YAŞAMI ESKİ SİNEMA SERYOSU GİBİ, YANİ SENERYOSU HAZIR SİNAMAYAÇEVRİLECEK DURUMDA YENİ NESİLLERE OKUTURULMASI, GÖSTERİLMESİ GEREKEN YAŞAM MÜCADELESİ

     
     
 Yorumlayan : Mustafa UYAR      Tarih : 09/05/2021 15:32:20
   
Dişli Atatürk Ortaokulu Müdürü
12/11/2007
Mesaj Bilgisi
596

Fanatik Üye
 
........... Hacı Mustafa abinin hayatı yeni nesil için bir hayat dersi olarak okutulsa iyi olur diye düşünüyorum. fakat bazı şeyler anlatılmaz yaşanır. O Günleri yaşamayan anlayamaz. Bildiğim kadarı ile istanbula kasabamızdan giden ilklerden olsa gerek. eski hayat mücadelesinin nasıl olduğunu anlamak adına bilinmesi gereken hayat hikayelerinden birisi..... O Yıllarda pekçok kişinin hayatı hacı abininkine benzerdir ve yakındır çünkü pekaz insanın dışında hiçkimsenin imkanı yok.. bundan 50 - 60 yıl önce türkiye şimdiki Afganistan gibi imiş . Allahım birdaha O eski günlerin zorluk ve sıkıntılarını yaşatmasın inşaallah. ... Hacı abiyede Allahdan sağlıklı, huzurlu, uzun ömürler dilerim.....

     

Habere Yapılmış Toplam 6 Yorum Bulunmakta